document
Chestionar de interese vocaționale (ARC-ASII)
Care îî sunt interesele vocaționale?


Chestionarul ARC-ASII este destinat evaluării principalelor categorii de interese vocaționale (Artistic, Realistic, ConvenționalAntreprenorial, Social sau Investigativ) în acord cu modelul/ tipologia Holland,  una dintre cele mai cunoscute si răspândite teorii a alegerilor vocaționale. Suplimentar celor 6 categorii/ tipologii de interese ”clasice”, descrise din perspectiva modelului Holland, propunem evaluarea unei categorii suplimentare specifice lumii moderne dominate de activități bazate pe folosirea tehnologiilor informaționale, categoria de interese Informatice.   

Chestionarul ARC-ASII propune 70 de activități generale (itemi) pe care adolescentul trebuie să analizeze și să spună în ce măsură acestea l-ar interesa din perspectiva unei posibile ocupații/ profesii viitoare. Evaluarea se face pe o scală în patru trepte: ”- 1” – ”îmi displace!”; ”0” – ”îmi este indiferent”; ”1” – îmi place oarecum; ”2” – ”este ceea ce îmi doresc!”. 

Pe baza analizei preferințelor și alegerilor individuale rezultă un scor compozit care exprimă gradul de manifestare a intereselor pentru unul dintre cele 6 categorii de interese vocaționale descrise în modelul Holland:  
  • Interese Artistice 
  • Interese Realiste 
  • Interese Convenționale 
  • Interese Sociale 
  • Interese Antreprenoriale 
  • Interese Investigative 

Profilul individual obținute permite raportarea la cele 7 categorii de ocupații și oferă sugestii legate de posibile opțiuni profesionale în acord cu modelul Holland.
.

Înregistrează-te acum

:
:
:
:
AccountExist


Referințe

Documente